Foști șefi ai ISU Dobrogea, condamnați definitiv la trei ani și șase luni de închisoare cu executare

Foști șefi ai ISU Dobrogea, condamnați definitiv la trei ani și șase luni de închisoare cu executare
Publicat: 24/01/2014, 15:38
Actualizat: 31/01/2019, 19:09

Fostul șef al ISU Dobrogea, generalul în rezervă Petre Trandafir, fostul său prim-adjunct, un colonel și un maior au fost condamnați definitiv, vineri, de instanța supremă, la câte trei ani și șase luni de închisoare cu executare în dosarul privind fraudarea unui concurs din 2007.

Completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție a respins recursurile formulate în acest dosar, menținând astfel decizia din 18 mai 2011 dispusă de un complet de trei judecători de la instanța supremă.

În 18 mai 2012, generalul (r) Petre Trandafir a fost condamnat la doi ani și șase luni de închisoare pentru instigare la fals intelectual, la doi ani de închisoare pentru instigare la uz de fals și la trei ani și șase luni de închisoare pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni. Instanța a contopit pedepsele și a dispus ca generalul în rezervă să o execute pe cea mai grea, respectiv trei ani și șase luni de închisoare.

Totodată, instanța i-a interzis lui Petre Trandafir mai multe drepturi pe o perioadă de doi ani după executarea pedepsei principale,

Alături de acesta au mai fost condamnați la câte trei ani și jumătate de închisoare cu executare fostul prim-adjunct al inspectorului șef al ISU Dobrogea, Neculai Coman, colonelul Gabriel Andrei Niculae și maiorul Gabriel Alexandrescu, pentru același tip de fapte ca și Trandafir.

Judecătorii au decis achitarea contraamiralului de flotilă Mircea Rusmănică, după ce au respins cererea procurorilor militari anticorupție de schimbare a încadrării juridice dată faptelor pentru care s-a dispus trimiterea în judecată a acestuia. Achitarea contraamiralului s-a făcut în baza articolului 10 litera a din Codul de procedură penală, respectiv pentru că fapta pentru care acesta a fost deferit justiției nu există.

Judecătorii i-au mai condamnat pe inspectorul șef al ISU Dobrogea, colonelul Viorel Costache, la trei ani de închisoare pentru instigare la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

Instanța i-a condamnat la pedepse cu suspendare cuprinse între opt luni și doi ani și jumătate de închisoare pe fostul șef al Statului Major al Forțelor Terestre București, colonelul (r) Eugen Romanescu, Costel Datcu, Marius Sorin Bugnar, Liviu Deoșlea, Marius Sorin Crețu, Florin Niculae, Mihai Adrian Bugnar, Viorel Alexu, Mihail Dănuț Gaicu, George Laurențiu Dumitrescu, Nicușor Criprian Cioroiu, Mihai Tănase și Dumitru Țâncă.

Judecătorii ICCJ au dispus totodată anularea a 205 foi de concurs falsificate pe numele candidaților, procesul verbal încheiat în 21 august 2007 de membrii comisiei de examen și aprobat de inspectorul șef cuprinzând rezultatele concursului de ocupare a unor posturi de subofițeri organizat la ISU Dobrogea în perioada 9 iulie 2007 – 20 august 2007, numai cu privire la mențiunile referitoare la cei 205 candidați ale căror lucrări au fost falsificate, tabelele cu rezultatele finale obținute de candidații care au susținut examenul pentru ocuparea funcțiilor de subofițer conducător auto și servant, pe subunități, în ordinea descrescătoare a mediilor, afișate la sediul ISU Dobrogea, numai cu privire la mențiunile referitoare la cei 205 candidați ale căror lucrări au fost falsificate, documentele întocmite cu prilejul încadrării la ISU Dobrogea a celor 192 de candidați ale căror foi de concurs au fost falsificate, procesul-verbal din 15 și 16 august 2007, ora 22.00, încheiat la sediul ISU Dobrogea privind predarea-primirea unei mape tip DS sigilată cu sigiliu aparținând lui Neculai Coman.

Decizia a fost atacată cu recurs la Completul de cinci judecători de la instanța supremă, care vineri a dat o sentință definitivă.

În 20 iulie 2009, procurorii anticorupție de la Secția de combatere a infracțiunilor de corupție săvârșite de militari au trimis în judecată 19 persoane în dosarul privind organizarea unui concurs pentru ocuparea a peste 400 de posturi de subofițer la ISU Dobrogea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Ce a pățit acest pensionar italian de 79 de ani, după ce s-a cuplat cu...
FOTO. Ce transformare pentru femeia care l-a înnebunit pe Gigi Becali! A făcut avere din...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
Anunțul făcut de Nicolae Bacalbașa despre Florin Piersic. Ce se întâmplă acum cu actorul: 'O...
Experții au dat verdictul: care sunt momentele ideale pentru o partidă de AMOR. Așa veți...
Urmează 48 de ore critice pentru Florin Piersic. Medic: "Depinde şi de sistemul imunitar, depinde...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Ce a făcut Sorinel Copilul de Aur cu primii lui bani din cântări: „A cumpărat...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
Se verifică banii românilor. Este obligatoriu până pe 25 mai. Legea spune clar
Cum se simte Kate Middleton. Răspunsul prințului William
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Ce tematică deosebită au ales Oana Mosneagu și Vlad Gherman pentru nunta lor: "Suntem absolut...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Câți dintre români recunosc că traversează strada neregulamentar?